Tänään koitti se päivä, jolloin aloitimme Neron kanssa agilityn alkeiskurssin Mutalassa. Nero asuu Oksasten perheessä Tampereen Pohtolassa, josta poimin sen mukaan töistä palatessani. Kiirehän siinä tuli ehti seitsemäksi Mutalaan, mutta onneksi treenit eivät vielä olleet alkaneet, joten ehdimme vähän lämmitelläkin. Makupaloina Hauhaun tonnikalan paloja ja muutama lihapulla. Leluina pari pehmeää narupalloa. Kouluttajina ovat Ylökk:n Anniina Könönen ja Veera Varis.

Aloitimme esteen kierrolla niin että molemmissa käsissä oli makupalat. Nopeastihan Nero homman äkkäsi. Pidin Neron varmuuden vuoksi pitkässä liinassa. Yllättävän hyvin Nero keskittyi tekemiseen vaikka kentällä hääri  monenlaista treenaajaa.

Toinen harjoitus oli puomin alastulo. Ensin ihan tasaisella pätkällä maassa ja sitten toinen pää korotettuna matalan pöydän päälle. Tarkoitus on opetella 2&2 systeemi. Eli koira pysähtyy alastulokontaktille niin että takatassut ovat kontaktilla ja etutassut maassa. Nerohan ei alustasta piitannut mitään. Lyhyessä remmissä sain sen pysähtymään oikeaan kohtaan ja kouluttaja antoi namin kuppiin. Naksuttamalla aion harjoitella tätä korokkeen kanssa kuten olen opettanut Plutolle ja Ansillekin. Vissiin se juoksukontakti on sen verran vaikee juttu, ettei sitä aleta opetella.

Kolmas harjoitus oli putki. Vähän Neroa arvelutti putkeen meno vaikka toisessa päässä kouluttaja houkutteli makupalatargetilla (=kupilla). Niinpä sitten lyhennettiin putkea ja johan Nero uskaltautui putken läpi ja homma alkoi sujua. Ei ollut vaikea sitten pinkaista pitkän putkenkaan läpi.

Neljänneksi harjoiteltiin kahden esteen "hyppyä" (rima siis maassa). Tai oli siinä ensin vain yksi este. Tarketti esteen (esteiden takana), Koira jätettiin istumaan ja itse siirryin sivuun siivekelinjalle. Kun koira katsoi targettiiin, jota kouluttaja piteli annoin käskyn eteen ja niin Nero kepeesti juoksi suoraan targetille, jossa pieni makupala.

Väleissä harjoiteltiin targetille juoksua eteen-sanalla samalla hetken pitäen kaulapannasta kiinni. Siten sai vauhtia paremmaksi. Tätä voisi Neron kanssa kotona harjoitella.

Hienosti sujui ekat reenit. Täytyy pyytää ens kerralla tavallinen panta tai onhan mulla niitä, kun nyt oli puolikuristava ja Nero on aikas kova vetään, joten panta kurkuttaa ikävästi.

Piitu tuli hakemaan Neron, joka onnellisena ja hiukan väsyneenä kertoi opinnoistaan emännälleen. Viikon päästä taas treenataan. Ja Nero tulee meille viikonlopuksi hoitoon, joten voidaan vähän reenaillakin :)

Agilitystä:

Agility on laji, joka näyttää helpolta ja vauhdikkaalta, mutta se vaatii paljon harjoittelua ja yhteistyön kehittymistä saumattomaksi. Alkuopettelu tapahtuu vähän kerrallaan ja esteetkin opetellaan ns. palasina. Koiran täytyy "oppia lukemaan rataa" ja kulkemaan ohjaajan vartalo-, ääni- ja käsiohjauksen mukaan. Tärkein näistä on vartalo-ohjaus eli sinne mennään, mihin ohjaajan vartalo näyttää tai edes kengänkärjet. Jatkossa korostuu ohjauskuviot eli kun koira osaa esteet ja on hyvässä yhteistyössä ohjaajansa kanssa, niin ohjaaja voi keskittyä omaan liikkumiseensa. Ohjauskuvioina opetellaan sellaisia asioita kuten takaaleikkaus, edestä leikkaus = ns. persjättö, putkijarrutus, jaakotus, twisti, wiski, japanilainen, välistäveto, ihmisnuoli, törkkäys, niisto jne. jne. Kaikessa harjoittelussa on etusijalla koiran turvallisuus ja hyvinvointi. Koira täytyy lämmitellä ennen treenejä ja jäähdytellä treenien jälkeen lihasvammojen ehkäisemiseksi. Hyppyjen rimat ovat alkuvaiheessa maassa (vrt, minikokoisilla koirilla kilpailuissa estekorkeus max 35 cm), ns kontaktiesteistä A-este ja puomi ovat matalia ja koira viedään hihnassa niille. Keinu opetellaan avustajan kanssa kolahduksen, keinumisliikkeen ja himmaamisen (=avustaja laskee keinun alas)kautta. Koira tekee kaiken vapaaehtoisesti, minkäänlaista pakottamista eikä väkivaltaa ei saa käyttää. Kehua, palkkiota ja kannustusta ei pidä säästellä, koira tekee aina parhaansa :)